Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Σοκολατάκια με αλάτι / Sea salt chocolates




Το θέμα γεύσης είναι υποκειμενικό.
 
Κάποιοι προτιμούν τις κλασσικές γεύσεις, κάποιοι τις ιδιαίτερες, κάποιοι τις καυτερές και πάει λέγοντας.
 
Σε κάποιους αρέσει να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις, σε κάποιους όχι. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία ανθρώπων.
 
Τολμώ και δοκιμάζω νέες γεύσεις και συνδυασμούς υλικών. Και αυτό ισχύει, είτε πρόκειται για φαγητό είτε για γλυκό.
 
Την αγάπη  μου για την σοκολάτα την έχω ομολογήσει. Οπότε, οι συνδυασμοί με σοκολάτα με ιντριγκάρουν.
 
Θυμάστε τα σοκολατάκια με το πιπέρι και την πάπρικα.

Σήμερα λοιπόν, έχουμε σοκολατάκια με αλάτι. 

Είμαι σίγουρη ότι τα έχετε ακούσει. Αξίζει όμως να τα δοκιμάσετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Ο συνδυασμός των δύο αντίθετων υλικών, προκαλεί μια έκρηξη γεύσης.

Είναι πανεύκολα, μόνο λίγη προσοχή χρειάζεται, να μην το παρακάνετε στο αλάτι ώστε να μην καταλήξετε με παστά σοκολατάκια.
 



Τι χρειαζόμαστε :
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. ψίχα φυστικιού (ψιλοκομμένη)
  • 50 γρ. φιλέ αμύγδαλου
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. ανθό αλατιού

Πως φτιάχνουμε τα σοκολατάκια :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180β.
  2. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και απλώνουμε τα φιλέ αμυγδάλου.
  3. Ψήνουμε στο φούρνο για 2 περίπου λεπτά προσέχοντας μην καούν.
  4. Βγάζουμε απο το φούρνο, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα βάζουμε πάλι στο φούρνο για άλλο ένα λεπτό.
  5. Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη.
  6. Λιώνουμε την κουβερτούρα μας σε μπαιν-μαρί.
  7. Στρώνουμε ένα μεγάλο δίσκο με αντικολλητικό χαρτί.
  8. Οταν λιώσει η σοκολάτα, παίρνουμε μια κουταλιά την βάζουμε στο αντικολλητικό χαρτί και την απλώνουμε με το κουτάλι ώστε να σχηματίσουμε στρογγυλά διαμέτρου περίπου 5εκ.
  9. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη σοκολάτα, δουλεύοντας αρκετά γρήγορα για να μήν μας σφίξει η σοκολάτα.
  10. Βάζουμε σε κάθε σοκολατάκι όσο είναι ακόμα ρευστό, λίγα φυστίκια και λίγα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι.
  11. Βάζουμε το δίσκο στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα ώστε να σφίξουν τα σοκολατάκια.
  12. Βγάζουμε απο το ψυγείο και προσεχτικά αφαιρούμε τα σοκολατάκια απο το αντικολλητικό χαρτί.



The taste is a subjective matter.

Some prefer the classic flavors, some the peculiar ones, some the hot and so on.

Some people like to try new flavors and some not. I belong to the first category of people.

I dare to try new flavors and combinations of materials. Whether it is food or dessert.

You know my love for chocolate. So the combinations with chocolate intrigues me.

Do you remember the chocolates with pepper and paprika ? I'm sure you do.

 
Today, we have chocolates with sea salt.

 
I bet you've heard of them. But it is worth trying if you have not already done it.

 
The combination of the contrary materials, causes a burst of flavor.

 
They're easy to make, just need a little attention, not to overdo it with the salt.



Ingredients :
  • 200 gr chocolate
  • 50 gr pistachio nuts (chopped)
  • 50 gr almond flakes
  • 10 gr sugar
  • 10 gr sea salt flakes
Preparation :
  1. Preheat oven at 180C.
  2. Line a baking tray with greaseproof paper and spread the almond flakes.
  3. Toast flakes for about 2 minutes, until golden, but be careful because can easily be burned.
  4. Remove from oven, sprinkle sugar on top of flake and return to oven for one more minute.
  5. Take out of the oven and let aside.
  6. Melt chocolate in bain-marie.
  7. Line a tray with greaseproof paper.  
  8. When chocolate is melted, take a spoonful, put it on paper and spread it with the spoon to form rounds about 5cm in diameter.
  9. Continue the same procedure with the remaining chocolate, working quickly enough to prevent chocolate becoming firm.
  10. While chocolate it is still fluid, sprinkle with a few nuts and almonds and a pinch of salt.
  11. Place the tray in the refrigerator for about half an hour to firm up the chocolate.
  12. Get tray from the refrigerator and carefully remove the chocolates from the greaseproof paper.



Συνταγή N.Slater / Recipe from N.Slater

38 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κωνσταντίνα μου!!!!
    Φανταστικά τα σοκολατάκια σου!!!!!!
    Και εγώ ανήκω σε αυτούς που δοκιμάζουν!!!!
    Το σίγουρο είναι ότι θα τσάκιζα τα σοκολατάκια σου!!!!!!Φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμείς τα τσσακίσαμε Ελπίδα μου παρόλο που σε μερικά μου έπεσε λιγο αλατάκι παραπάνω ... χιχιιχι

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία τα σοκολατάκια σου Κωνσταντίνα! Θα ήθελα να τα δοκιμάσω!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου φτιάξτα και νομίζω ότι δεν θα απογοητευτείς.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Κι εγώ θέλω να δοκιμάσω!!Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ξανθή μου για τα καλά σου λόγια για τις φωτογραφίες μου.

      Εάν δεν τα φτιάξεις, την επόμενη φορά που θα έρθω για καφεδάκι, θα σου φτιάξω να σου φέρω.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Σοκοαπόλαυση τα σοκολατάκια σου, Κόννα! Η αντίθεση γλυκού-αλμυρού είναι γευστικότατη! Θα μπορούσαν να γίνουν ένα πολύ ωραίο δωράκι, φτιαγμένο με αγάπη, από τα χεράκια μας!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου, αυτή η αντίθεση είναι το ατού της συνταγής αυτής.

      Τέλειο δωράκι θα είναι.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Τέλεια σοκολατάκια! Εννοείται ότι δεν θα είχα τον παραμικρό ενδοιασμό να τα δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρία λοιπόν να τα φτιάξεις.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Αυτα πρεπει να τα δοκιμασω!
    Καλη εβδομαδα Κωνσταντινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει Μαρίνα, πρέπει !!!

      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Αν και οι πανέμορφες εικόνες μιλούν από μόνες τους, θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω. Ίσως πειραματιστώ μια μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τα φτιάξεις Λίτσα, πες μου εντυπώσεις.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Έχουμε πάθος με την σοκολάτα, όχι αστεία!! επομένως τα σοκολατάκια σου θα τα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε!! Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πές μου Μαρί μου εντυπώσεις όταν τα φτιάξεις.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Γλυκός πειρασμός τα σοκολατάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θα'λεγα πως είμαι ελαφρώς διστακτική στις "τολμηρές" αλλαγές, παρόλο που το ακούω συχνά το αλάτι στη σοκολάτα. Έχω να πω όμως Κωνσταντίνα μου πως τα σοκολατάκια σου δείχνουν πανέμορφα. Τέλεια, και μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία σε εμφάνιση και φοβερά σε γεύση ... πρέπει να τα δοκιμάσεις Μάρθα.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Πράγματι τα έχω ακούσει αυτά τα σοκολατάκια Κωνσταντίνα μου, αλλά δεν έχει τύχει ποτέ να τα δοκιμάσω! Τα δικά σου φαίνονται απίθανα! Πολύ μου αρέσει το φιστίκι, τους χαρίζει πάρα πολύ σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα μαζί τα υλικά Ερμιόνη μου δένουν υπέροχα μεταξύ τους και δίνουν ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερο.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  12. Είναι ωραίο να δοκιμάζει κανείς νέες γεύσεις.
    Κι εγώ μαζί σου λοιπόν :)

    τα σοκολατάκια αυτά σίγουρη πως είναι πεντανόστιμα. Το αλάτι είναι διακριτικό και τόσο όσο πρέπει να τονίσει την γεύση της σοκολάτας.

    Φανταστικά κεράσματα και απίθανες φωτογραφίες Κωνσταντίνα:)
    Well done!

    Φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριόν μου όπως τα λες ακριβώς .. απίθανα τα σοκολατάκια.

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις φωτογραφίες μου.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Σαν σοκολατένια πιατάκια με ακριβό περιεχόμενο δείχνουν τα δημιουργήματά σου Κωνσταντίνα μου!
    Πρωτότυπη και σίγουρα ιδιαίτερη η συνταγή αυτών των μικρών σοκολατοποιημάτων.
    Αναρωτιέμαι για το αποτέλεσμα της γεύσης στο σκάσιμο τωνμικροσκοπικών θραυσμάτων του αλατιού ,σε συνδυασμό με την ήπια γλυκύτητα της κουβερτούρας..
    Θαυμάσια παρασκευή!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου οπως γλαφυρότατη .. δεν θα μπορούσα να τα περιγράψω καλύτερα.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. Σαν κοσμήματα μενταγιόν είναι τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να τα περάσω την επόμενη φορά σε αλυσιδίτσα ? χιχιιχιιχχ Θα τα έχω και πρόχειρα σε τυχόν λυγούρες !!!!!

      Φιλιά

      Διαγραφή
  15. Σαν ιδέα προκλητική.Σαν εμφάνιση...φανταστική.
    Απομένει να διαπιστώσουμε τη γεύση τους και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν!
    Θα τα ξαναπούμε,λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη .. περιμένω τις εντυπώσεις σου.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  16. Θέλω, θέλω, θέλω... αυτές οι πεντανόστιμες μπουκίτσες που φαντάζομαι πώς σκάει στο δόντι το αλατάκι και το φιστίκι... λατρεμένα Κωνσταντίνα μου!!!
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σκάσιμο είναι όλα τα λεφτά Κική μου.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά έχω δοκιμάσει απο μια ξαδέλφη μου που είχε πειραματισεί με σοκολάτα και αλάτι (νομίζω χοντρό) και ήταν ονειρεμένα! Βέβαια επειδή εγώ δεν είμαι και έξπερτ στην κουζίνα, με βλέπω για τα παστά σοκολατάκια που μας αναφέρεις! Αλλά δεν πειράζει, θα τα κάνω σοκολατάκια-κονσέρβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλω ηττοπάθειες Δημητρά μου .. είναι πανεύκολα και είμαι σίγουρη ότι μπορείς να τα φτιάξεις τέλεια ... μα δοκιμή θα μας πείσει.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  18. Παστά σοκολατάκια !!! χι χι, το φαντάζεσαι?!
    Πόσο όμορφα τα έχεις φτιάξει. Οι φωτογραφίες σου πολύ όμορφες.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοτούλα, θέλω μόνο να το φαντάζομαι, αλοίμονο αν συμβεί ... τον Μόρνο θα χρειαστούμε μετά.

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις φωτογραφίες μου.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  19. Τέλεια φαίνονται! Μπορώ να αναδημοσιεύσω την συνταγή σου στο blog της εταιρίας μας? Με αναφορά στο δικό σου blog φυσικά! http://mydelicatessenshop.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα ... είναι πραγματικά πολύ ωραία σοκολατάκια.

      Θα χαρώ πολύ να δω τη συνταγή με το λινκ στο blog σας.

      Ευχαριστώ πολύ !

      Διαγραφή